måndag 21 november 2011

Bärbis

På lördagförmiddagen besökte jag vad jag tror var Museo del Banco Central. Namnet gick inte att hitta på någon skylt någonstans, men innehållet stämde med det som står beskrivet i guideböckerna, så jag tror jag gick rätt. De hade många fina föremål, mest guld och keramik. Tyvärr var jag inte i toppform, så det var mest ansträngande att gå omkring.

Resten av helgen har jag legat i sängen med feber, så i brist på en rapport från hamburgermästarens födelsedagskalas får ni hålla till godo med lite prylinformation.

Min vanliga bärbis kändes både lite för tung och för dyrbar för att ta med på resan. Jag hade behövt vara rädd om den hela tiden. Men man måste ju ha en dator/halvdator, så jag skaffade mig en netbook. Mitt val föll på Acer Aspire One 522. Sedan jag köpte den på cdon har den hunnit både gå upp lite och gå ner lite (mer) i pris. Att den gick upp lite först kändes bra :)

Fördelen med Aspire One 522 jämfört med ännu billigare modeller är att skärmupplösningen är på 1280*720 pixlar. Jag tror inte jag hade klarat mig med mindre. Skärmen är jag nöjd med. Ännu fler pixlar är förstås bättre, men hittills har det funkat bra. Jag får se vad jag säger om jag försöker programmera på datorn.

Mindre bra är att datorn fort blir varm och fläkten börjar vina. Det har också varit mycket strul med att få operativsystemet att fungera. Den kom med Windows 7 Starter Edition. Det är en löjlig version av Windows 7, som ju i sin vanliga form är helt ok till mycket, där man bland annat tagit bort möjligheten att byta bakgrundsbild. För mig är Ubuntu det naturliga valet. Tyvärr var jag tvungen att använda en helt ny ubuntuversion, 11.10, för att få drivrutiner till hårdvaran, och allt grafiskt lull-lull som finns i nya Ubuntu blir tungt för en klen netbook.

Trots att jag använder en helt ny ubuntuversion är inte hårdvarustödet tipptopp. Mikrofonen fungerar inte och det går inte att starta datorn från avstängt läge. Jag måste först starta Windows och sedan göra en reboot till Ubuntu. Lyckligtvis funderar sovläget så jag behöver aldrig stänga av datorn.

Slutsatsen är att Acer Aspire One 522 är helt ok för mina behov, men långt ifrån perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar