onsdag 21 december 2011

Museo del banco central, Cuenca

Ecuadors riksbanks kontor i Cuenca, med museum i bakgrunden.

Ecuador har inte någon längre någon egen valuta. Sedan tio år tillbaka använder man amerikanska dollar istället. Valutabytet var inte vidare populärt bland folket, men gör ekonomin mindre kraschbenägen.

Lyckligtvis har ecuadors riksbank sidoaktiviteter, så att de inte blir sysslolösa nu när de inte har en valuta att rå om. En sådan sidoaktivitet är en rad med museum. I Quito var bankens museum strikt ett historiskt museum. I Cuenca är samlingen snarare åt hållet, för att misbruka Harry Martinssons ord, "allt möjligt, förstår ni, allt möjligt fint." Man visar upp gamla gamla krukor och pilspetsar, modern konst, gamla pengar (från tiden då man hade en egen valuta) och en etnografisk utställning om hur ursprungsbefolkningen lever/levt i olika delar av landet.

Det bästa är dock parken på baksidan av museumet, där det finns lämningar från Tomebama.  Staden Tomebamba låg redan i ruiner när spanjorerna kom och gjorde helt rent på 1500-talet. Det som fanns kvar användes som byggnadsmaterial för att bygga Cuenca. Men här har man faktiskt hittat lite som lämnats kvar.

Parken bakom Museo del Banco central 
Gamla terrasser

Närbild, terrass
Man har gjort utgrävningar och hittat lämningar från någonslags tempelanläggning. Rätt coolt.

Återuppbyggda husgrunder

Lamor

2 kommentarer: