torsdag 29 december 2011

Ingapirca

soltempel


Två timmar från Cuenca ligger Ingapirca. Det är de coolaste inkaruinerna i Ecuadors, som dock inte ska kunna jämföras med de i Peru.

Huvudattraktionen är ett tempel där solen dyrkades. Den är byggd utan murbruk, men stenar som finslipats för att passa in i varandra så att det blir bra ändå. Templet sägs vara äkta, alltså inte en sentida rekonstruktion.


28-dagars kalendersten
Innan  inkorna kom till platsen bodde där Cañari-folket. Cañari delade in året i tretton stycken 28-dagarsmånader. Året blir alltså 364 dagar, så man får ha en skottdag varje år, men det vore det absolut värt för att slippa att ha månader av varierande längd. Skottdagar kommer vi ju inte ifrån nu heller. Dessutom skulle en månad bli jämnt delbar med en vecka. Väldigt många fördelar alltså.

Samtidigt som vi gör reformen bör vi passa på att byta namn på månaderna. Jag kan omöjligen vara den ende som blir väldigt förvirrad av att september är den nionde månaden och inte den sjunde.


Observera samlingen stenar till vänster. Det är stenar som de inte bestämt sig för vad de ska bygga för någon slags ruin med.

inne i det lilla muséet.

3 kommentarer:

 1. Torsdag den 29 december??
  De olika indianfolken var duktiga på att bygga i sten.

  SvaraRadera
 2. Ska inte alla stenar vara täckta av guld i indianbyggen‽

  SvaraRadera
 3. Helt riktigt. Tyvärr stals guldet för länge sen.

  SvaraRadera