fredag 6 januari 2012

Nyår


Dockor till försäljning
En fin nyårstradition i Ecuador är att elda upp dockor och konstruktioner av papier maché som får symbolisera det gamla året. Dockor att elda finnas att köpa överallt i Cuenca, och antagligen överallt i Ecuador, dagarna före nyår. Sedan klär man ut dockan till en levande person som man tycker borde pånyttfödas.

Allt är under festliga former.

I släkten jag firade nyår hos hade man valt ut en av kusinerna som brännobjekt. Hon hade tagit körkort under året, och sägs ha en väldigt aggressiv körstil. Man kallade temat "Rápido y furioso", där hennes far fick representera den arga halvan.

Bilbygge
Lackering

Resultatet blev som synes väldigt likt
Därefter lästes ett "testamente" från hennes gamla jag upp, där hon ger bort saker till de olika släktmedlemmarna. Jag förstod inte mycket, men det var väldigt fnissigt och mot slutet känslosamt.


Vid tolvslaget sattes det fyr.Andra aktiviteter under nyårsaftonen var lekar, där olika familjer i släkten tävlade mot varandra i bland annat att hålla fast sugrör mellan näsan och överläppen.

Jag vill inte skryta, men både när det gäller att balansera en lime på en sked i munnen och plocka-bort-en-stol-i-taget-den-som-blir-utan-när-musiken-stoppar-åker-ut-leken slutade jag som segrare


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar