torsdag 14 mars 2013

Svensk ordlista för Kindle

På lediga stunder har jag knåpat ihop en svensk-svensk ordlista åt Amazon Kindle. Jag har utgått från ordlistan "Svenska Ord / Lexin". Jag har inte riktig koll på licensen den är släppt under. Man får använda den om man har "anknytning till svenska universitet". För att slippa begripa vad det innebär så släpper jag istället skriptet jag använde. Det hittar ni på github.

För att köra skriptet behöver du en linux- eller macdator med några vanliga verktyg installerade, samt kindlegen, amazons verktyg för att skapa kindle-böcker.

Skriptet laddar ner ordlistan, vilken är i form av en zippad xml-fil, och skapar utifrån den en ny fil som är i det formatet som kindlegen kräver. Detta format finns beskrivet här. Sedan körs kindlegen och skapar en .mobi-fil som kan laddas in i en Kindle 4 och dyker upp i dess lista över ordlistor.


Min inspiration till att skapa en kindleordlista kommer från denna spansk-engelska ordlista som jag haft nytta av när jag läst spanskspråkiga böcker på min kindle, samt denna samling med flera olika språk.


Tillägg 2021-02-02:
Kindlegen finns inte längre tillgängligt. I dag får man istället använda "Kindle Previewer" som tyvärr inte finns till linux. So it goes. 

37 kommentarer:

 1. Strålande initiativ!

  Nu råkar det tyvärr vara så att jag saknar tillgång till mac samt har misslyckats med upprepade försök att installera linux och linuxbaserade operativsystem. Har du några förslag på hur jag skulle kunna lösa detta?

  SvaraRadera
 2. Hej! Ursäkta långsamt svar.

  Ett alternativ är att jag mailar ordlistan.

  SvaraRadera
 3. Är du snäll maila mig ordlistan också? Tack så mycket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, vad har du för epostadress?

   Radera
  2. Hej Per,
   Har försökt att skapa ordlistan baserad på ditt skript men misslyckats.
   Har du möjlighet att skicka mig den färdiga ordlistan.
   Tackar på förhand.

   Radera
  3. Hej,
   Det kan jag göra. Vad har du för epostadress?

   Radera
 4. Skulle du kunna maila listan till mig?

  SvaraRadera
 5. Hej Per,

  Fantastisk lösning. Eftersom Kindlegen verkar nedstängd numer, skulle du möjligen kunna skicka över listan till mig med? Jag vet inte hur jag ska gå tillväga för att inte blotta min mail inför hela världen men, har du några idéer? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micke,
   Det var ju besvärligt att inte Kindlegen finns kvar längre. Jag har inte tid att i närtid sätta mig in i hur det är tänkt att man ska göra i dag.

   Om du svarar med din epostadress så kan jag låta det inlägget förbli opublicerat. Då ser bara jag.

   Radera
  2. Tack Per för ett GRYMT projekt för att skapa en svensk ordlista till Kindles! Nu har jag fått det att funka med Kindle Previewer istället för kindlegen och har skapat en pull request till ditt projekt med instruktioner och uppdaterad kod. Hoppas det hjälper fler att få din ordlista till sina Kindles!

   Radera
  3. Tack Lasse Katt! Nu, med Lasse Katts hjälp, är det åter möjligt att skapa mobi-filen. Metoden är något förändrad. Se här: https://github.com/perkl/sv-sv

   Radera
 6. Hej Per!

  Kan du möjligtvist maila den även till mig? Detta är precis vad jag i dagar har letat efter.. Uppskattar ditt arbete!

  SvaraRadera
 7. Hej Per,
  Väldigt kul att se denna tråden vid liv!
  Jag bokmärkte denna tråd för något år sedan med tanken att "jag tar det sen". Nu har "sen" kommit men som Micke kommenterade verkar Kindlegen vara nedstängt. Skulle du möjligtvis kunna maila över listan till mig med?

  Vänligen
  Ludwig

  SvaraRadera
 8. Hej, kan du snälla maila över listan till mig ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Ja, det kan jag göra om du ger mig din mailadress

   Radera
 9. Hej Per,
  Som många andra här var det här precis det jag letade efter och hittade ingen annanstans. Tack för att ha satt ihop det här!
  Nu lyckas jag däremot inte klura ut hur jag ska köra skriptet, eftersom jag är på Linux och Kindle previewer inte verkar finnas för det...
  Skulle även jag kunna få be dig att maila listan till mig direkt??

  Allt gott!
  /Rinre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ajdå, det var ju tråkigt att det inte göra att göra på linux längre.
   Om jag får din epostadress så kan jag maila ordlistan.

   Radera
 10. God nyhet! kindlegen-sidan arkiverades flera gånger av archive.org, så det går fortfarande att ladda ned kindlegen via t.ex. http://web.archive.org/web/20141009015948/http://www.amazon.com/gp/feature.html?ie=UTF8&docId=1000765211. Jag provade just med kindlegen från den länken och en gammal version (commit 7b5a2b02) av ditt skript, funkade utmärkt! Tack så mycket för skriptet, skönt att äntligen ha en svenskt ordlista på Kindlen.

  SvaraRadera
 11. Hej skulle du kunna maila ordlistan till mig med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan jag göra. Vad har du för emailadress?

   Radera
 12. Hej Per, kan du maila mig ordlistan också? Lyckas ej heller köra scriptet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag göra. Vad har du för emailadress?

   Radera
 13. Hej Per, jag skulle uppskatta stort om du även kan skicka filen till mig.

  SvaraRadera
 14. Hej! Kan skicka filen till mig, är du snäll. Vilket fantastiskt jobb, letat så länge efter nått sånt här

  SvaraRadera
 15. Hej! Jag försökte göra som du beskrev men det gick inte alls för mig. Skulle du kunna skicka filen till mig? Äntligen finns det något sånt för oss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, vad är din epostadress?

   Radera
 16. Hejsan hoppsan!
  Jag och sambon skulle, precis som så många andra här, gärna också vilja ta del av denna ordlista. Om du skulle vara så snäll att mejla den till mig vore det toppen. Mvh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag göra. Vad har du för epostadress?

   Radera
 17. Hej Per! Jag vore mycket tacksam ifall du orkade mejla filen med ordlistan till mig också. Verkligen fint initiativ!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag göra. Vad har du för epostadress?

   Radera
 18. Hej! Kan skicka filen till mig, är du snäll. Vilket fantastiskt jobb

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag göra. Vad har du för epostadress?

   Radera
 19. Hej! Väldigt imponerande, tyvärr kunde jag inte få html filen, skulle du kunna skicka ordlistan till mig, är du snäll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag göra. Vad har du för epostadress?

   Radera