torsdag 14 mars 2013

Svensk ordlista för Kindle

På lediga stunder har jag knåpat ihop en svensk-svensk ordlista åt Amazon Kindle. Jag har utgått från ordlistan "Svenska Ord / Lexin". Jag har inte riktig koll på licensen den är släppt under. Man får använda den om man har "anknytning till svenska universitet". För att slippa begripa vad det innebär så släpper jag istället skriptet jag använde. Det hittar ni på github.

För att köra skriptet behöver du en linux- eller macdator med några vanliga verktyg installerade, samt kindlegen, amazons verktyg för att skapa kindle-böcker.

Skriptet laddar ner ordlistan, vilken är i form av en zippad xml-fil, och skapar utifrån den en ny fil som är i det formatet som kindlegen kräver. Detta format finns beskrivet här. Sedan körs kindlegen och skapar en .mobi-fil som kan laddas in i en Kindle 4 och dyker upp i dess lista över ordlistor.


Min inspiration till att skapa en kindleordlista kommer från denna spansk-engelska ordlista som jag haft nytta av när jag läst spanskspråkiga böcker på min kindle, samt denna samling med flera olika språk.

5 kommentarer:

 1. Strålande initiativ!

  Nu råkar det tyvärr vara så att jag saknar tillgång till mac samt har misslyckats med upprepade försök att installera linux och linuxbaserade operativsystem. Har du några förslag på hur jag skulle kunna lösa detta?

  SvaraRadera
 2. Hej! Ursäkta långsamt svar.

  Ett alternativ är att jag mailar ordlistan.

  SvaraRadera
 3. Är du snäll maila mig ordlistan också? Tack så mycket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, vad har du för epostadress?

   Radera
 4. Skulle du kunna maila listan till mig?

  SvaraRadera